Ogólny      2019-12-04 18:43:00

Promocja Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

Z inicjatywy Burmistrza Miasta i Gminy Ostrzeszów 4 grudnia odbył się w naszej szkole Dzień Regionalizmu poświęcony promocji tradycyjnych potraw, przyrządzanych od wieków w wielkopolskich domach.

 

Do udziału w imprezie zaprosiliśmy wszystkich uczniów i nauczycieli, aby pokazać co w kuchni regionu jest najcenniejsze i najsmaczniejsze. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli – Iwony Barczyńskiej, Anny Łukasik i Pawła Powroźnika - przygotowała tradycyjny wielkopolski bigos, sałatkę ziemniaczaną oraz placek z jabłkami na młodziach. Zainteresowanych spróbowaniem regionalnych potraw nie zabrakło. Podczas degustacji był również czas na rozmowę o tradycjach kulinarnych i wielu innych wyrobach, z których słynie Wielkopolska: pyry z gzikiem, ślepe ryby , polewka, szagówki, szare kluchy, plyndze, kaczka po poznańsku, szneki z glancem, rogale świętomarcińskie, andruty i wiele innych.

 

Miłośników gotowania i regionalizmu odsyłamy na stronę

https://regionwielkopolska.pl/kultura-ludowa/kuchnia-regionalna.html

gdzie oprócz przepisów na tradycyjne potrawy znaleźć można także informacje dotyczące strojów regionalnych, folkloru, tańców, gwary, zwyczajów, legend i sztuki ludowej.

 

Była to wspaniała lekcja o znanych, ale zapomnianych smakach Wielkopolski smile

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie