Projekt UE      2019-05-31 17:58:43

KURS KELNERSKI dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych

Kelner jest niezbędnym pracownikiem każdego lokalu gastronomicznego, dlatego uczniowie klasy I i III technikum żywienia w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” doskonalili swoje umiejętności zawodowe na kursie kelnerskim.

 

Kelner to wizytówka miejsca, w którym pracuje, jako pierwszy wita swoich gości i dba o nich przez cały czas pobytu w restauracji. Na szkoleniu uczniowie poznali cechy osobowe kelnera, ogólne zasady i przebieg obsługi, rodzaje kart menu, elementy bielizny i zastawy stołowej oraz metody i kolejność obsługi gości. Natomiast podczas ćwiczeń młodzież nauczyła się prawidłowo zakładać obrus i wymieniać go w obecności gościa, przygotowywać zastawę zgodnie z ustalonym menu, serwować potrawy i napoje różnymi technikami oraz przenosić talerze, szkło, sztućce. Młodzi kelnerzy dowiedzieli się również jak powitać gości, pomóc im w wyborze potraw, przyjąć i zrealizować zamówienie, prowadzić rozmowę oraz podać rachunek i pożegnać gości. Po co aż tyle zabiegów? Otóż kelnera można zapamiętać w dwojaki sposób. Jeżeli poczyni on błędy najprawdopodobniej gość nie wróci do tego lokalu, natomiast jeżeli goście będą oczarowani obsługą kelnerską restauracja zyska nowych, stałych bywalców i kolejnych z polecenia.

 

Kurs uświadomił nam, że kelner to ciekawy i przyjemny zawód, jego największym atutem jest praca w miłym otoczeniu, poznawanie nowych ludzi i możliwość satysfakcjonujących zarobków smile

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie