W dniach 10-14 marca gościliśmy w naszej szkole trzech wolontariuszy z Włoch, Peru oraz Gruzji, którzy odwiedzili Ostrzeszów w ramach projektu realizowanego przez międzynarodową organizację studenc
Odwiedzili oni Ostrzeszów w ramach projektu realizowanego przez międzynarodową organizację studencką AIESEC.
Uczniowie przyjęli zagranicznych rówieśników z ogromnym entuzjazmem i zainteresowaniem. Wzajemnej integracji sprzyjały nie tylko konwersacje w języku angielskim, ale również gra terenowa oraz wspólna przygoda kulinarna. We wtorek uczniowie klasy 1bLO (profil turystyczno-europejski) uczestniczyli w grze terenowej, przygotowanej w języku angielskim. Zadaniem uczniów było pokazanie wolontariuszom obiektów takich jak Baszta Kazimierzowska, muzeum, ratusz, klasztor, wieża ciśnień, pomnik harcerzy, basen, OSiR i wykonanie zadań w każdym z w/w punktów. W trakcie gry terenowej uczniowie komunikowali się z wolontariuszami wyłącznie w języku angielskim a jednocześnie dobrze się bawili.
Niezwykle wartościowym doświadczeniem było również "dinner party" polegające na wspólnym przygotowaniu tradycyjnych potraw kuchni polskiej, włoskiej, peruwiańskiej oraz gruzińskiej. Uczniowie klasy I RZI bardzo chętnie wzięli udział przygodzie kulinarnej, która była swoistą okazją do rozwijania zarówno umiejętności językowych jak i kulinarnych. Nagrodą za 3 godzinne gotowanie była wspólna kolacja, podczas której degustowaliśmy potrawę "Lomo Saltado", ugotowaną przez Martina, kolegę z Peru oraz "Penne Alla Carbonara" przygotowane przez Francesco- wolontariusza z Włoch. Natomiast nasz rówieśnik Levani pozytywnie zaskoczył nasze podniebienia daniem "Baje with Chicken" oraz pysznym deserem "Torti Irma". Składniki i sposób przyrządzenia deseru zostały skrupulatnie zapisane przez naszych uczniów, którzy zadeklarowani przygotowanie potrawy dla swoich rodzin i przyjaciół.
Wolontariusze z apetytem degustowali dania przygotowane przez uczniów klasy I RZI. Największe emocje wzbudził polski bigos ugotowany przez Mateusza Janickiego i Roberta Brylaka. Natomiast Klaudia Krawczyk i Justyna Piłat serwowały pyszne pierogi z serem. Na uwagę zasługują również wyśmienite ziemniaki z gziką przyrządzone przez Krystiana Nowaka i Julię Błażejewską. Dziękuję serdecznie naszym kucharzom i życzę im powodzenia w ich dalszych kulinarnych wyzwaniach.
Czas spędzony wspólnie z zagranicznymi rówieśnikami obfitował wyłącznie w pozytywne emocje. Zarówno uczniowie jak i nasi goście żałują, że wspólna przygoda trwała tylko tydzień i mają nadzieję na ponowne spotkania w przyszłości. Dlatego wolontariuszom nie mówimy do widzenia lecz do zobaczenia!
Katarzyna Kubiak-Moś
Opracowanie: archiwum