Dzisiejsza lekcja angielskiego była prawdziwą wyprawą przez europejski kontynent pełen różnorodnych zwyczajów i kulturowych ciekawostek.
W Hiszpanii przenieśliśmy się na ulice Buñol, gdzie co roku odbywa się słynna walka napomidory – “tomato fight (La Tomatina)”.
W Szkocji poznaliśmy niezwykłą siłę i zręczność uczestników tradycyjnego sportu –rzutu kłodą drewna (tossing the caber).
We Francji obserwowaliśmy spektakularne przygotowanie omleta z 5000 jajek (Giant Omelette celebration).
W Anglii natomiast zjechaliśmy w dół stromego wzgórza Coopera, podążając za toczącym się serem w ramach widowiskowej tradycji “cheese rolling”.
To jednak nie wszystko! Poznaliśmy ciekawostki dotyczące Unii Europejskiej auczniowie technikum gastronomicznego odkryli też słodką stronę Europy – poprzez historię powstania takich deserów jak: Pastel de Nata, Churros, Éclair, Porter Cake,Apple Crumble, Apfelstrudel, Tiramisu czy słodkiej beza (meringue).
Brzmi pysznie, prawda?
Poznaliśmy również międzynarodowe “ksywki” stosowane są w odniesieniu do poszczególnych narodowości europejskich– niektóre z nich bawią, inne zaskakują, a wszystkie stanowią ciekawy element europejskiej różnorodności.
Dzisiejsza lekcja stała się inspiracją artystyczną, podróżniczą i kulinarną. Uczniowie stworzyli unikatowe kolaże i interaktywne infografiki na temat oryginalnych tradycji i obyczajów pielęgnowanych w krajach europejskich.
Katarzyna Kubiak-Moś
Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny