GastroFUM na targach żywnościowych Polagra i „Smaki Regionów”
Jak co roku przełom września i października to wielkie święto branży spożywczej i regionalnej kuchni. Niepowtarzalne smaki i aromaty wypełniają Międzynarodowe Targi Poznańskie. W dniu 26 września uczniowie klas: 1RZ, 1SA, 2RZA, 3TZ, 3aLO tradycyjnie już odwiedzili stolicę Wielkopolski – Poznań, aby uczestniczyć w tym wyjątkowym wydarzeniu. Celem wyjazdu były targi żywnościowe POLAGRA food · horeca · foodtech oraz targi wyrobów regionalnych „Smaki Regionów”. POLAGRA to jedyna impreza w Polsce, która łączy wszystkie segmenty rynku spożywczego: od surowców i technologii, przez produkcję i przetwórstwo, po sprzedaż i gastronomię. Smaki Regionów to z kolei wyjątkowa podróż po kulinarnych zakamarkach Polski, dzięki której nie trzeba przemierzać całego kraju aby poznać smaki ze wszystkich jego zakątków.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć efektowne ekspozycje producentów żywności oraz przygladać się prezentowanym pokazom sztuki kulinarnej, które prowadził między innymi Chef Lorek, czyli Laurentiu Zediu – rumuński kucharz mieszkający w Polsce, finalista programu Master Chef. Dodatkową atrakcją imprez była oczywiście możliwość degustacji produktów i potraw oferowanych przez wystawców.
Z gościnnego Centrum Targowego uczniowie udali się do centrum handlu i sztuki Stary Browar, a następnie przemierzając ulicę Półwiejską dotarli do Starego Rynku. Tu w historycznym centrum miasta Poznania uczestnicy wycieczki mogli podziwiać wspaniała zabudowę rynku z Ratuszem, kamienicami, fontannami i klimatycznymi uliczkami. Pobyt w Poznaniu uświetniły słoneczna pogoda i niepowtarzalna atmosfera, które towarzyszyły nam podczas całego wyjazdu.